Genellikle baş dönmesi olarak adlandırılan vertigo; gerçekte olmayan bir hareketin kişi tarafından varmış gibi algılanması ile ortaya çıkan bir hareket yanılsaması hissidir. Kişi kendisinin ve/veya çevresinin hareket ettiğini zanneder. Hareket hissi baş dönmesi veya çevre dönmesi ya da tepetaklak olma hissi şeklindedir. Şiddetli olduğunda bulantı, kusma, kulaklarda dolgunluk, basınç, çınlama ya da yürüme güçlüğü eşlik eder.
Vertigo gerçekte olmayan bir hareketin kişi tarafından varmış gibi algılanması ile ortaya çıkan bir hareket yanılsaması hissidir. Kişi kendisinin ve/veya çevresinin hareket ettiğini zanneder.
Vertigoya;
Vertigoya eşlik eden problemler vertigoya neden olan esas hastalığa göre değişiklikler gösterir.
Vertigo başlıca merkezi sinir sistemi ve iç kulak hastalıklarından dolayı kaynaklanır.
Halk arasında kristal oynaması olarak bilinen bppv en sık görülen vestibüler bozukluktur. Vertigonun kulağa bağlı en sık rastlanan nedenidir. Her yaşta görülse de en sık yetişkinlerde gözlenmektedir. Kadınlarda erkeklere göre 2-3 kat daha fazla gözlenmektedir. Hastalar başın açısal hareketleri ile tetiklenen, şiddetli olabilen kısa süreli baş dönmesi ataklarından yakınırlar. BPPV nin tedavisi tanı testleri ile hangi kanalı etkilediği belirlenerek, etkilenen kanala uygun tedavi manevrası ile yapılmaktadır. Bu manevralar en yaygın kullanılan tedavi biçimleridir. Bunun dışında; denge fizik tedavi egzersizleri (vestibüler rehabilitasyon) ve farmakoterapi – cerrahi tedavileri kullanılmaktadır.
Meniere hastalığı idiopatik,semptomatik endolenfatik hidrops olarak bilinir. 20 dk – 12 saat süren 2 veya daha fazla sayıda spontan olarak gelişen baş dönmesi atakları mevcuttur. Etkilenen kulakta krizlerden en az bir tanesinin öncesinde veya sırasında odyolojik olarak alçak ve orta frekanslarda sensörinöral tipte işitme kaybı gözlenebilir. Ek olarak etkilenen kulakta dolgunluk,basınç hissi ve çınlama görülmektedir. Tedavisi medikal olarak yapılmaktadır.
Virüsler ile meydana geldiği düşünülen, ani başlayan, günler süren (1-7 gün), şiddetli baş dönmesi, bulantı,kusmanın eşlik ettiği, işitme ile bulguların görülmediği bir baş dönmesi nedenidir. BPPV ve meniere hastalığından sonra 3.sıklıkta görülen periferik tipte baş dönmesidir. En sık 35-50 yaş arasında görülmektedir. Vestibüler nörinitin tedavisinde uzun süreli olmayan medikal tedavi ve sonrasında vestibüler rehabilitasyon uygulanmalıdır.
Vestibüler migren: Normal migrene benzer şekilde periyodik ataklar halinde ortaya çıkan baş ağrısının ara ara eşlik ettiği, baş dönmesine neden olan bir hastalıktır.Baş dönmesine ek olarak migrende gördüğümüz ışıktan ve sesten rahatsız olma. Gözlerinin önünde ışık çakmaları ve uçuşmalar, fiziksel aktivite artışı ile eşlik eden ağrının şiddetlenmesi ve kahve, çikolata, süt ve süt ürünleri tüketimi ile beraber tetiklenmesi gibi özellikleri de mevcuttur.
Vertigo tedavisi altta yatan hastalığa göre değişkenlik gösterir. Tedavisi medikal (ilaçla), manevralar ile (başa değişik pozisyonlar vererek) veya denge fizik tedavisi (vestibüler rehabilitasyon) olarak yapılmaktadır.