Pediatrik KBB
Pediatrik KBB, çocuklarda kulak, burun ve boğaz ile ilgili hastalıkların teşhis ve tedavisine odaklanan bir tıp alanıdır. Sık görülen sorunlar arasında kulak enfeksiyonları, geniz eti büyümesi ve bademcik problemleri yer alır.
İlk Adımı Hemen Atın
Ücretsiz Ön Görüşme
Prof. Dr. Mustafa Deniz Yılmaz ile ücretsiz ön görüşmenizi şimdi planlayın. Tedavi sürecinizde ilk adımı atın ve kişiye özel çözümlerle sağlığınıza kavuşma yolculuğunuza birlikte başlayalım.
Bademcik Problemi:
Çocuklarda Bademciklerin büyümesine bağlı üst solunum yolu tıkanıklığı ve tekrarlayan bademcik iltihapları en sık görülen problemlerdir. Bademcik büyümesi genellikle geniz eti büyümesi ile beraber görülür. Tedavisinde medikal takip gerekirse cerrahi uygulanabilir.
Bademcik Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Bademcik ameliyatı aşağı-yukarı yarım saat süren hastanın aynı gün içinde taburcu olabildiği basit bir ameliyattır.
Bademcik Ameliyatı Kaç Yaşından İtibaren Yapılır?
Eğer ciddi tıkanıklığa yol açıyorsa 2 yaş itibari ile yapılabilir.
Bademcik Ameliyatın herhangi bir mevsimi yoktur.
Geniz Eti:
Geniz eti büyümesi çocuklarda üst solunum yolunu tıkayarak sık sinüzit geçirme, kronik öksürük, gece rahat nefes alamamaya bağlı horlama, ağzı açık uyuma, boyunda terleme ve sık dönme gibi belirtilerle kendini gösterir. Aslında her çocukta bir miktar geniz eti vardır fakat aşırı büyürse geniz bölgesini doldurarak hava yolu tıkanıklığına yol açar aynı zamanda geniz bölgesine açılan östaki borusu diye tabir edilen orta kulağın havalanmasında görev alan borunun ağzını tıkayarak kulakta sıvı birikmesine sebep olabilir. Tedavisi genellikle cerrahidir.
Geniz Eti Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Geniz eti ameliyatı aşağı-yukarı yarım saat süren hastanın aynı gün içinde taburcu olabildiği basit bir ameliyattır.
Geniz Eti Ameliyatı Kaç Yaşından İtibaren Yapılır?
Eğer ciddi tıkanıklığa yol açıyorsa 2 yaş itibari ile yapılabilir.
Geniz Eti Ameliyatın herhangi bir mevsimi yoktur.
Orta Kulak İltihabı
Genellikle çocukluk çağında görülen kulak ağrısı,kulak akıntısı, ateş ile kendini gösteren bir durumdur. Tedavisinde ağızdan antibiyotik ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılır. Tedavi edilmediği takdirde komplikasyonlara yol açabildiği için önemsenmeli ve çocuğu mutlaka bir hekimin görmesi sağlanmalıdır.
Kulağa Tüp Takılması
Çocukların yaklaşık 3’te 1’inde geçirilen virüs kökenli üst solunum yolu enfeksiyonları sonrası orta kulaklarında sıvı toplanması durumu ortaya çıkabilir. Bu durum östaki borusunun fonksiyonunun bozulması ve fonksiyonel tıkanıklık oluşması sonucudur. Çoğu çocukta biriken bu sıvı 15 gün ila 1 ay içerisinde östaki borusu aracılığı ile tahliye olur ve orta kulak fonksiyonu düzelir. Sıvı birikiminin devam ettiği hastalarda ise zaman içerisinde orta kulağı kaplayan mukozada ve zarın kendisinde değişiklikler oluşmaya başlar. sıvı karakter değiştirerek jöle benzeri bir kıvam alır. Bu durum işitme kaybına yol açar.
Çocuk televizyonun sesini yüksek açmaya ya da ebeveynlerin söylediklerini tekrarlatmaya başlayabilir. Eğer böyle bir durum ortaya çıktıysa işitme kaybından şüphe etmek ve hekime başvurmak doğru olacaktır.
Tüp Hangi Durumlarda Takılır?
Tüp orta kulakta sıvı birikmesine ve kulak zarının çökmesine neden olan basınç problemlerinde uygulanır. Böyle bir durum genellikle geniz eti veya alerjik nedenlere bağlıdır. Ancak bakterilere bağlı orta kulak iltihabının sık tekrar etmesi, orta kulakta kanama olması ve başka nedenlere bağlı kulak zarı çökmelerinde de kullanılır. Genellikle çocuklarda gerekli olur ancak büyüklere tüp takılması da sık görülen bir durumdur.
Çocuklara Tüp Nasıl Takılır?
Tüp takmak için hem lokal anestezi hemde genel anestezi kullanılabilir. Ancak çocuklarda sıklıkla genel anestezi kullanılır. Mikroskop ile çalışarak dış kulak yolundan girilir ve kulak zarı çizilir. Bu işleme parasentez adı verilir. Kulak zarındaki çizilen yerden orta kulaktaki sıvı dışarı çekilir. Özel aletlerle tüp zardaki çizilen yere, bir ucu dış kulakta diğer ucu orta kulakta olacak şekilde yerleştirilir. Hastanın kulağında görülebilen herhangi bir değişiklik olmaz.
Tüp Sürekli Yerinde Mi Kalır?
Hayır kulak zarı tüpü bir süre sonra dışarı atar. Nadiren tüp dışarı atılamaz ve doktorun dışarı çekmesi gerekebilir. Takılan tüpün şekli de, tüpün zarda kalma süresini etkiler. T tüp ve Paparella adı verilen tüpler daha uzun süre yerinde kalırlar.
Tüp Takılması Kesin Çözüm Müdür?
Tüp takılması genellikle orta kulaktaki problemi düzeltir ancak, tüp çıktıktan sonra orta kulakta basınç problemi yapan sebep devam ediyorsa aynı hastalık tekrar edebilir. Bu nedenle geniz eti, alerji veya diğer sebepler de uygun şekilde tedavi edilmelidir. Bazen bir kaç kez tüp takılması gereken ve buna rağmen kesin çözüm alınamayan hastalar bulunmaktadır.
Tüp Takılmasının Ne Gibi Sakıncaları Vardır?
Kulağa tüp takılması genellikle problemsiz bir ameliyattır. Ancak bazen bazı sorunlar yaşanabilir. Anestezi riskinin yanı sıra, ameliyat sırasında kulak zarının yırtılması, tüpün orta kulağa kaçması gibi komplikasyonlar olabilir. Ameliyattan sonra da kulak akıntısı, kulak zarında kireçlenme ve tüpün takıldığı yerde kalıcı bir delik oluşabilir. Kulak akıntısı iltihabın göstergesidir ve genellikle antibiyotiklerle kolayca iyileşir.
Ameliyattan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Tüp takılması ameliyattan sonra hastayı sıkıntıya sokan bir ameliyat değildir. Hastanın dikkat edeceği en önemli konu kulağa su kaçmasının önlenmesidir. Bu durum iltihaplara yol açacağından zararlı olabilir. Bunun dışında hasta normal yaşamına devam edebilir. Kulağına tüp takılan hasta belli aralıklarla doktoruna muayeneye gitmelidir. Bunun için genellikle hasta 3 ayda 1 kez görülür.
Kolesteatom:
Genellikle çocukluk çağında yaşanılan orta kulak havalanması problemleri sonrası oluşur. Dış kulak yolu cildi ve kulak zarının orta kulağa doğru çökerek farklı bir karakter kazanması ve iltihap üreten bir doku haline gelmesidir. Bu doku orta kulak kemikçikleri ve kulak arkasındaki mastoid bölgede yer alan kemikçikleri yiyerek ilerler. İç kulağa ilerleyerek işitme kaybına ve baş dönmesi problemlerine yol açabilir. Bunun dışında komşu beyin dokusuna ilerlerse menenjit ve beyin apsesi gibi hayatı tehdit edecek ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Tedavisi ameliyatla bu iltihaplı dokunun tamamen temizlenmesi ve uygun durumlarda kemikçiklerin tamir edilerek işitmenin tekrar geri kazanılması şeklindedir.
Bazen bu durum doğuştan olarak da ortaya çıkabilir bazı durumlarda ise geçirilen dış kulak yolu enfeksiyonları ve travmalara bağlı olarak da oluşabilir.
Koklear İmplant (Biyonik kulak):
Çok ileri derecede işitme kaybı olan ve işitme cihazından yarar göremeyen hastalarda doğrudan iç kulağa elektrot yerleştirerek işitmenin yeniden oluşturulmasını sağlayan cihazlardır. Doğuştan işitme kaybı olan hastalarda 4 yaşına kadar işitmesinin sonradan kaybeden ve konuşmayı sonradan öğrenen hastalarda ise yaş sınırlaması olmaksızın takılabilir. Bu teknoloji sayesinde doğuştan sağır dilsiz olarak yetişecek bireylerin konuşmayı öğrenmesi ve toplum içerisinde hiç işitme kaybı olmayan sağlıklı bireyler gibi yaşayabilmesi mümkün olmaktadır.
Bir çocuğun koklear implant için uygun aday olup olmadığı yapılacak testler ve konunun uzmanı odyologlar tarafından yapılan odyolojik değerlendirmeler sonrasında belli olur.
Çocuklarda İşitmenin Değerlendirmesi:
İşitmenin değerlendirilmesi ve varsa işitme kaybının belirlenmesi özellikle bebeklik ve çocukluk çağlarında, çocukların ileriki dönemde dil (konuşma) ve bilişsel becerileri kazanmasında büyük önem taşımaktadır.
İşitmenin değerlendirilmesi bebek ve çocuklarda farklı şekilde yapılır.
1. Davranışsal Gözlem Odyometrisi
Genellikle bebeklerde (0-4 ay) kullanılır. Serbest Alanda Bebeğe saf ses uyaran, konuşma uyaranları ve çeşitli gürültüler gönderilerek bebeğin verdiği davranışsal cevaplara (göz kırpma, baş çevirme, el ve ayak hareketleri,ağlama ve emme refleksi) bakılarak odyolog tarafından bebeğin işitme eşikleri belirlenir.
2. Görsel Pekiştireç Odyometrisi
Genellikle bebeklerde ve çocuklarda (5-24 ay) uygulanır. Serbest Alan veya kulaklık kullanılır. Çocuk her iki tarafı da görebilecek şekilde oturtulur. Sağda ve solda ışıklı kutular, hareketli oyuncaklar bulunur. Test sırasında bir odyolog çocukla oynayıp çocuğun dikkatini toplamalıdır. Daha sonrasında görsel uyaranlara gönderilen sesler ile çocuğun tepkisi izlenerek işitme eşikleri belirlenir.
3. Oyun Odyometrisi
Genellikle çocuklarda (24 ay ve sonrası ) kullanılır. Test Serbest Alan veya kulaklık ile uygulanır. Çocuğa bir kulaklık takılır ve önüne legolar veya oyuncaklar koyulur. Çocuk her ses geldiğinde legoyu dinleme ve sesi duyduktan sonra legoyu kutuya atmaya şartlanır. Bu şekilde çocuğun işitme eşikleri belirlenir.
Timpanometri
Kliniğimizde bulunan timpanometri; orta kulak basıncını ölçerek orta kulakta sıvı varlığı ya da kemikçik sistemdeki hareket bozukluklarını tespit eden aynı zamanda orta kulak hava-basınç ve östaki borusu problemlerini saptamaya yardımcı olan bir testtir. Çocuklardaki kulak problemlerinde sık kullanılmaktadır.
Akustik Refleks Testi
İç kulaktaki regülatuar hücreler işitme siniri ve yüz sinirinin fonksiyonu hakkında bize ayrıntılı ve objektif bilgi veren testlerdir. Aynı zamanda çocuklarda ve bebeklerde işitmenin objektif değerlendirilmesinde kullanılmaktadır.
Mustafa hocayı araştırmalarım sonucunda bulup kendisine , östaki borusunun havalanmaması ve isitme azlığı şikayetiyle gittim , kulaktan daha önce bir çok kez ameliyat olmuştum o yüzden burnuma baktı ve burun kemiğinde eğrilik olduğunu ciddi devalüasyon var olduğunu duzeltirsek kulağa fayda sağlayacak olduğunu ileride nefes almama vesile olacağını söyledi bizde ameliyat olmaya karar verdik simdi hava alıyorum ve işitmem biraz olsun topladı daha iyi olacağımı söyledi kendisinden Allah razı olsun iletişimi guleryuzlulüğü çok iyiydi iyiki varsınız hocam
Merhabalar benim üç yıldır geçmeyen bir Vertigo rahatsızlığım vardı tavsiye üzerine sayın hocamız Mustafa Deniz beye ulaştım yapmış olduğu manevralar ve tetkikler sonucu vermiş olduğu ilaçlar sayesinde 4 aydır baş dönmem hiç olmadı sayın hocamız ve ekip arkadaşlarına çok teşekkür ederim iyiki varsınız saygılar.
Şu an bu yazıyı okuyorsanız bizim gibi Bilgi arayışı içerisindesinizdir.Bu sebeple hikayemizi biraz detaylı anlatacağım ki size belki bir faydam dokunur.Kızım 3 yaşında,düzenli olarak ve ihtiyaç halinde çocuk doktorumuza götürüyoruz.Burun tıkanıklığıyla başladı maceramız.Sürekli açmamıza rağmen geçmeyen bir tıkanıklıktan bahsediyorum.Sonrasında ağız açıklığı,horlama.Bu durumu çocuk doktorumuza sorduğumuz zaman bizi Mustafa Hoca’ya yönlendirdi.Geniz eti büyüklüğünün yapmış olduğu muayene sonrası %90 olduğunu söyledi.İstemediğimiz cümleyi duyduk:’Ameliyat olmalı.’ Hak verirsiniz ki bir anne olarak küçük yaşta bir çocuğu hemen ameliyat etttirmek istemedim.Hatta çocuk doktorumla da durumu paylaştım.O da Mustafa Hoca diyorsa yaptırın,kolay kolay demez dedi.Hemen randevu oluşturduk ve iki gün sonra kuzum ameliyat oldu.Bu ameliyatta zor olan sadece çocuğunuz içerdeyken dışarda beklemekti.Bunun dışında her şey çok planlı ve profesyoneldi.Eve geldiğimiz akşam kuzum horlamadan uyudu ve biz bu duruma inanılmaz şaşırdık.Herhangi bir olumsuz durum yaşamadık.Mustafa Hoca’ya sonsuz teşekkürlerimizi bir kere daha iletiyorum.Programlamayı yapan Ayşegül Hanım da bizi çok iyi yönlendirdi.İyi ki yollarımız kesişmiş.Uykular horultusuz,çocuklar mutlu olsun❤️
Semptum perforasyonu şikayeti ile gittim doktor beye. Muayene sonucunda rahatlıkla kapatabileceğini söyledi. Nisan 2024 te ameliyatımı oldum. Aynı zamanda deviasyon ve burun ucu estetiğini de beraberinde gerçekleştirdi. Önceliğim tabi ki perforasyonun onarılması idi. Çok şükür delik kapandı ayrıca güzel de bir burnum oldu. Hala iyileşme sürecim devam ediyor uzun ve zor bir ameliyattı ama sağlıklı nefes alabiliyorum. Bu süreçte Ayşegül hanım da hep bir telefon uzağımdaydı. İlgi alakası için ayrıca ona da çok teşekkür ediyorum 😊
Septal perforasyon şikayetiyle hocama basvurdum.ameliyat oldum şuan ameliyatımın üzerinden 5 ay geçti ve ciddi anlamda o kadar rahatladimki..çok teşekkür ederim hocam ve ekibine...
Septal perforasyon Yıllar önce geçirdiğim bir burun ameliyattan dolayi 2 tane kocaman delik oluştu ve burunda hiçbir şekilde kıkırdak bırakılmamıştı burnumda ki kıkırdağın hepsini ainmasindan dolayı çok zor nefes aliyordum birçok araştırma yaptım ve birçok doktora başvurdum çok riskli ameliyat olduğunu söylediler yapamayız dediler çok uğraştım çok araştırdım en son Mustafa Deniz Yılmaz hocam da tanıştım kliniğini buldum ve muayene olmaya gittim riskli bir ameliyat olduğunu söyledi ama yapabileceğini söyledi aslında biraz korkularım vardı ama muayeneden sonra bana o korkuyu yendirdi septal performasyon ve estetik ameliyatı oldum yaklaşık 11 saat sürdu 4ay oldu mükemmel sonuç aldım burnumdaki delikler kapanmış kaburgadan alinan kıkırdakla burnumu tekrar eski halinden daha güzel oldu çok rahat nefes alabiliyorum Mustafa hocama çok teşekkür ederim çok iyi bir hoca bence bu alanda en iyisi
Gayet güzel acısız bir şekilde burun içinde delik onarımı yapıp sağlığıma çok çabuk kavuşmuş oldum hocamız sayesinde tekrar teşekkür ediyorum
Biz Van dan kalkıp Antalya ya Mustafa Deniz Yılmaz hocam için geldik gayet samimimi ve çok yardımcı oldu bize, birebir ilgilendi .. ameliyatım çok zordu Septal perforasyon (burun içinde delik )tanısı vardı.Gittiğimiz bir çok doktor bunun zor ve sayılı yapan kişilerin olduğunu söyleyip Mustafa deniz hocama yönlendirdi. çok güzel ilgilendi ve ameliyatımı başarı ile yaptı ona ve ekibine çok teşekkür ederim..İyiki varsınız.
Sayın hocam evvela teşekkür ediyorum. İlk başlarda 5 6 saat kullandık, sonra düşe düşe 1,2 saat kullanıyorum Bi sorunum yok teşekkür ediyorum
Yaklaşık nerdeyse iki ay boyunca çeşitli hastanelerde vertigo teşhisi ile tedavi gören ama bir türlü sonuç alamadığımız annemi götürdüm Mustafa hoca detaylı muayene ve odyologlar eşliğinde yapılan testler sonucunda denge sinir iltihabı geçirdiğini tespit etti tahmini 4 hafta süreceği ön görülen tedavi uzman odyologlar eşliğinde nerdeyse 2 haftada bitti şuan durumu çok iyi normal hayatına döndü emeği geçen herkese teşekkür ederiz 🙏🏻
Öncelikle deniz hocama ve tüm çalışanlarına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum uzun dolaşlar sonucu tavsiye üzerine deniz hocamı buldum hayatımın bütün rutinini bozan baş dönmesi sıkıntımı çözdü Allah razı olsun SAYGILAR
Kızım 6 yaşında geniz eti ameliyatı oldu.Çok şükür şimdi çok iyi.Hocamın bilgisine ve tecrübesine güvendiğimiz için tercih ettik ve yanılmadık.Hekim olarak tavsiye ederim.
Anestezi Tipi: Genel
Operasyon Süresi: 2-3 Saat
Ağrı: Hafif
Hastanede kalış süresi: 1 gece
İyileşme Süresi: 7 gün
Formu Doldurun
Sizi Arayalım
İlk Adımı Hemen Atın
Ücretsiz Ön Görüşme
Prof. Dr. Mustafa Deniz Yılmaz ile ücretsiz ön görüşmenizi şimdi planlayın. Tedavi sürecinizde ilk adımı atın ve kişiye özel çözümlerle sağlığınıza kavuşma yolculuğunuza birlikte başlayalım.