Kliniğimizde Yapılan Spesifik Testler
Kliniğimizde, işitme kaybı, denge bozuklukları, çınlama ve diğer KBB rahatsızlıklarının teşhis ve tedavisinde kullanılan spesifik testler titizlikle uygulanmaktadır. İşitme testleri, vestibüler değerlendirmeler ve endoskopik muayeneler gibi kapsamlı tanı araçlarımızla, doğru teşhis ve kişiye özel tedavi planları sunuyoruz.
İlk Adımı Hemen Atın
Ücretsiz Ön Görüşme
Prof. Dr. Mustafa Deniz Yılmaz ile ücretsiz ön görüşmenizi şimdi planlayın. Tedavi sürecinizde ilk adımı atın ve kişiye özel çözümlerle sağlığınıza kavuşma yolculuğunuza birlikte başlayalım.
VNG (Videonistagmografi) test bataryası
iç kulak ve merkezi sinir sisteminin denge fonksiyonlarını değerlendirmek için kullanılan bir dizi testten oluşur. VNG test bataryasında yer alan başlıca testler şunlardır:
Dengenin Değerlendirilmesinde Kullanılan Testler:
1. Gaze Testi: Bu test, gözlerin belirli bir noktaya odaklanmasını ve bu noktadan sapma olup olmadığını değerlendirmek için yapılır. Bu sayede nistagmus (istem dışı göz hareketleri) varlığı araştırılır.
2. Spontan Nistagmus Testi: Bu test hastanın göz hareketlerinde istemsiz, ritmik salınımlar (nistagmus) olup olmadığını değerlendirmek için yapılan bir testtir. Bu test, hastanın gözleri herhangi bir hedefe odaklanmadan, serbest bakış durumundayken gözlemlenmesiyle gerçekleştirilir.
Göz hareketlerini daha hassas bir şekilde değerlendirmek için, karanlık bir odada gözler üzerine bir ışık tutulabilir veya özel bir video gözlüğü (Videonistagmografi – VNG) kullanılarak kayıt yapılabilir.
3. Smooth Pursuit Testi: Gözlerin yavaş hareket eden bir nesneyi takip etme yeteneğini değerlendirir. Merkezi sinir sistemi bozuklukları bu testi etkileyebilir.
4. Sakkadik Test: Gözlerin bir noktadan diğerine hızlı geçiş yapma yeteneği değerlendirilir. Bu test, merkezi sinir sistemi işlevleri hakkında bilgi sağlar.
5. Optokinetik Test: Bu test, hareketli bir görsel desen karşısında gözlerin otomatik olarak yaptığı tekrarlayan hareketleri değerlendirir. Bu, merkezi ve periferal vestibüler sistem işlevleri hakkında bilgi verir.
6. Baş Sallama Testi (Head Shake Test): Başın hızlı bir şekilde sallanması sırasında göz hareketleri izlenir. Bu test, vestibüler sistemin asimetrisini ortaya çıkarabilir.
7. Pozisyonel Testler: Farklı baş pozisyonlarında göz hareketleri değerlendirilir. Belli baş pozisyonlarında nistagmus varlığı, iç kulakta bir sorun olduğuna işaret edebilir. Özellikle Dix- Hallpike, Supine Head Roll, Deep Head Hanging testleri halk arasında kristal kayması olarak bilinen benign paroksismal pozisyonel vertigonun değerlendirilmesinde önemli yer tutar.
- Dix-Hallpike Testi
- Supine Head Roll Test
- Deep Head Hanging Test
8. Kalorik Test: Bu testte, dış kulak yoluna sırasıyla soğuk ve sıcak hava veya su uygulanır. Bu uyarıcılar, iç kulakta sıvı hareketi oluşturur ve bu hareket gözlerde nistagmus oluşturur. Kalorik test, her iki kulaktaki vestibüler sistemin işlevini karşılaştırmak için kullanılır.
9.VEMP (Vestibüler Uyarılmış Miyojenik Potansiyeller) Test: İç kulak ve vestibüler sistemin işlevini değerlendirmek için kullanılan non-invaziv bir testtir. Özellikle saccule (iç kulakta dengeyi algılayan bir yapı) ve vestibülospinal yolların değerlendirilmesinde kullanılır.
VEMP Testinin Amacı:
- Saccule Fonksiyonu: Saccule, başın hareketlerine ve yerçekimine karşı duyarlıdır. VEMP testi, bu yapının ve ona bağlı vestibüler sinirlerin işlevini ölçmek için kullanılır.
- Vestibülospinal Refleks: Bu refleks, dengeyi korumak için vücudun çeşitli kaslarının otomatik olarak tepki vermesini sağlar. VEMP testi, bu refleks yolunu değerlendirir.
VEMP Testinin Türleri:
- cVEMP (Cervical VEMP): Sternokleidomastoid kasının (boyun kası) kasılma yanıtlarını ölçer. Saccule ve inferior vestibüler sinir işlevini değerlendirir.
- oVEMP (Ocular VEMP): Alt göz kaslarının yanıtlarını ölçer. Utricle (iç kulakta dengeyi algılayan bir başka yapı) ve superior vestibüler sinir işlevini değerlendirir.
VNG test bataryası, vestibüler sistemin (denge sistemi) ve göz hareketleri kontrolünün değerlendirilmesine olanak tanır. Test sonuçları, baş dönmesi, dengesizlik, vertigo gibi semptomların nedenlerini belirlemede önemli bilgiler sağlar.
10. Sakkadometri Testi
Sakkadometri, gelişmiş bir okülomotor testidir ve sakkadik göz hareketlerinin oluşturulmasında yer alan farklı beyin bölgelerinin ve devrelerinin fonksiyonel değerlendirmesini sağlar. Sakkadlar geleneksel olarak latans, amplitüd ve hız dahil olmak üzere üç farklı özelliğiyle analiz edilir. Sakkadometri, sakkadların bu geleneksel analiz parametrelerine yeni analiz verileri ekleyerek, lezyon lokalizasyonu için daha fazla bilgi sağlayan faz veri analizi yapan, daha uzun test süresiyle yorulabilirliğe ve hata ölçümününe bakan bilişsel bir testtir.
Prosakkad ve Anti-Sakkad tesleriyle yapılan bu derinlemesine inceleme, beyin sarsıntısı, kafa travması, nörodejeneratif hastalıklar, hareket bozuklukları, depresyon ve dikkat eksikliği bozuklukları gibi nörolojik hastalıkların iç yüzünü anlamada klinik olarak uygulanabilir çözümler sağlar. Daha gelişmiş bu testler, geleneksel sakkad testinde her zaman tespit edilemeyen bilgiler sağlar.
11. vOCR – Ocular Counter Roll Test
vOCR testi, torsiyonel göz izleme algoritmasından yararlanarak otolit fonksiyonunu değerlendirmek için kullanılan klinik bir testtir. Otolitleri ve bunların santral bağlantılarını değerlendirmenizi sağlar.
Ocular Counter Roll (OCR) Nedir?
OCR, baş lateral (yan) eğildiğinde gözlerin bu eğilme yönünün tersine doğru yaptığı küçük açısal hareketlerdir. Örneğin, baş sağa eğildiğinde, gözler sola doğru hafifçe döner. Bu refleks, denge ve görsel stabiliteyi sağlamak için önemlidir ve başın pozisyonuna bağlı olarak gözlerin dünyayı sabit bir şekilde görmesine yardımcı olur.
Testin Amacı
OCR testi, otolit organlarının ve vestibüler sistemin işlevselliğini değerlendirmek amacıyla kullanılır. Özellikle otolit disfonksiyonları, vestibüler sinir lezyonları, santral vestibüler bozukluklar, baş dönmesi ve dengesizliklerin kaynağını gösterir.
OCR testi, vestibüler sistem ve otolit organlarının fonksiyonunu değerlendirmede kullanılan invaziv olmayan bir testtir. Özellikle denge bozuklukları, baş dönmesi ve nörolojik hastalıkların tanısında önemli bir yere sahiptir.
12. VHIT (Video Head Impulse Test)
VHIT (Video Head Impulse Test), vestibüler sistemin, özellikle yarım daire kanallarının (semisirküler kanallar) işlevini değerlendirmek için kullanılan bir testtir. VHIT, vestibüler-oküler refleksi (VOR) ölçerek, her iki kulaktaki vestibüler fonksiyonları hızlı ve non-invaziv bir şekilde değerlendirir.
VHIT Testinin Amacı:
- Vestibüler-Oculomotor Refleksin (VOR) Değerlendirilmesi: Bu refleks, baş hızlı bir şekilde hareket ettirildiğinde gözlerin sabit bir noktaya odaklanmaya devam etmesini sağlar. VOR’un doğru çalışmaması, vestibüler sistemde bir bozukluğa işaret edebilir.
- Periferik Vestibüler Bozuklukların Tespiti: VHIT, özellikle vestibüler nörit gibi periferik vestibüler bozuklukların değerlendirilmesinde kullanılır.
VHIT testi, vestibüler sistemin işlevselliğini değerlendirmenin modern ve etkili bir yoludur ve birçok vestibüler bozukluğun tanısında kullanılır. Test sonuçları, hastaların semptomlarının nedenini belirlemek ve uygun tedavi yöntemlerini geliştirmek için kritik bilgiler sağlar.
İşitmenin Deperlendirilmesinde Kullanılan Testler
1. Saf Ses Odyometrisi
Bireylerin işitmesinin değerlendirilmesinde saf seslerin kullanılmasının temeline dayanır. Kliniğimizde bulunan saf ses odyometri, konuşma testleri ve serbest alan testleri ve sessiz oda ile işitme kaybını doğru bir şekilde belirleyip doğru tanı ve tedaviye ulaşmaktayız.
Antalya’da sınırlı sayıda bulunan serbest alan odyometrisi kliniğimizde de mevcuttur. serbest alan odyometrisi ile işitme cihazlı hastalarımızın işitme cihazından gördüğü faydayı belirlemekteyiz.
2. Konuşma Odyometrisi
Her ne kadar saf ses eşikleri ile işitme eşiklerini belirlesek de bu tamamen yeterli değildir. Kliniğimizde bulunan konuşma odyometrisi ile orta kulak , koklea, işitme siniri, santral işitme sistemi ve işitme yollarındaki patolojilerde bize çok kıymetli bilgiler sunmaktadır.
Konuşma odyometrisinde bulunan alt testlerinden biri de rahatsız edici ses seviyesi belirleme testidir.
Rahatsız edici ses seviyesi testi bize var olan kaybın nereden kaynaklandığı hakkında önemli bilgiler sunmaktadır.
3. Serbest Alan Odyometrisi
Sessiz kabinde orta hatta bulunan bir masaya oturtulan yetişkin, çocuk veya bebeklerde sesin sağ ve soldan hoparlör ile verilmesi sonucu işitme eşiklerini belirlemek için kullanılan bir testtir. Çocuk ve bebeklerde işitme eşiklerinin belirlenmesinin yanı sıra işitme cihazlı yada implant kullanan bireylerde de kullanılmaktadır.
4. Davranışsal Gözlem Odyometrisi
Genellikle bebeklerde (0-4 ay) kullanılır. Serbest Alanda Bebeğe saf ses uyaran, konuşma uyaranları ve çeşitli gürültüler gönderilerek bebeğin verdiği davranışsal cevaplara (göz kırpma, baş çevirme, el ve ayak hareketleri,ağlama ve emme refleksi) bakılarak odyolog tarafından bebeğin işitme eşikleri belirlenir.
5. Görsel Pekiştireç Odyometrisi
Genellikle bebeklerde ve çocuklarda (5-24 ay) uygulanır. Serbest Alan veya kulaklık kullanılır. Çocuk her iki tarafı da görebilecek şekilde oturtulur. Sağda ve solda ışıklı kutular, hareketli oyuncaklar bulunur. Test sırasında bir odyolog çocukla oynayıp çocuğun dikkatini toplamalıdır. Daha sonrasında görsel uyaranlara gönderilen sesler ile çocuğun tepkisi izlenerek işitme eşikleri belirlenir.
6. Oyun Odyometrisi
Genellikle çocuklarda (24 ay ve sonrası ) kullanılır. Test Serbest Alan veya kulaklık ile uygulanır. Çocuğa bir kulaklık takılır ve önüne legolar veya oyuncaklar koyulur. Çocuk her ses geldiğinde legoyu dinleme ve sesi duyduktan sonra legoyu kutuya atmaya şartlanır. Bu şekilde çocuğun işitme eşikleri belirlenir.
Tinnitus (İşitme)’nin Değerlendirilmesinde Kullanılan Testler
Tinnitus (kulak çınlaması) değerlendirmesinde, işitme kaybı ve çınlamanın özelliklerini belirlemek için çeşitli odyometrik testler kullanılır. Bu testler, tinnitusun türünü, şiddetini ve kişinin işitme yetisi üzerindeki etkisini anlamaya yardımcı olur. İşte tinnitus değerlendirmesinde kullanılan başlıca odyometrik testler:
1. Saf Ses Odyometrisi (Pure Tone Audiometry):
Amaç: İşitme kaybının derecesini ve türünü belirlemek için kullanılır.
Yapılışı: Hasta, kulaklıklar aracılığıyla farklı frekanslarda verilen sesleri duyup duymadığını belirtir. Bu test, tinnitusun işitme kaybıyla ilişkili olup olmadığını anlamak için kullanılır.
Değerlendirme: Tinnitus hastalarının çoğunda belirli frekanslarda işitme kaybı olabilir. Saf ses odyometrisi bu kaybı haritalandırır.
2. Tinnitus Eşiklendirme Testi (Tinnitus Matching):
Amaç: Tinnitusun frekansını ve şiddetini belirlemek için kullanılır.
Yapılışı: Hastaya çeşitli frekans ve ses şiddetinde tonlar sunulur ve hastadan bu tonlardan hangisinin tinnitusuna en yakın olduğunu belirtmesi istenir.
Değerlendirme: Tinnitusun frekansı ve şiddeti, hastanın kendi tinnitusunu tanımlamasına göre belirlenir. Bu, tinnitusun objektif olarak değerlendirilmesine ve tedavi planlamasına yardımcı olabilir.
3. Tinnitus Masking Testi:
Amaç: Tinnitusun maskelenme (örtme) seviyesini belirlemek için kullanılır.
Yapılışı: Hastaya belirli bir frekansta ve şiddette sesler sunulur ve bu seslerin tinnitusunu ne zaman tamamen maskelendiği (duyulmaz hale geldiği) belirlenir.
Değerlendirme: Maskelenme seviyesinin belirlenmesi, tinnitusun şiddeti ve yönetimi hakkında bilgi sağlar. Masking tedavisinin etkili olup olmayacağını değerlendirmek için de kullanılır.
4. Tinnitus Handicap Inventory (THI):
Amaç: Tinnitusun hastanın yaşam kalitesi üzerindeki etkisini değerlendirmek için kullanılır.
Yapılışı: Hastaya tinnitusun günlük yaşamını nasıl etkilediğini belirten sorular sorulur. Bu test, anket formunda yapılır.
Değerlendirme: THI skorları, tinnitusun hastanın sosyal, duygusal ve işlevsel durumunu ne ölçüde etkilediğini gösterir. Bu da tedavi planlamasında yol gösterici olabilir.
5. Loudness Discomfort Level (LDL) Testi:
Amaç: Hastanın rahatsız olduğu ses seviyelerini belirlemek için kullanılır. Tinnituslu hastalarda ses hassasiyeti (hyperacusis) sık görülebilir.
Yapılışı: Hastaya farklı şiddetteki sesler sunulur ve hangi seviyeden itibaren rahatsızlık hissettiği belirlenir.
Değerlendirme: LDL sonuçları, ses hassasiyeti olan hastalar için ses terapisinin planlanmasına yardımcı olabilir.
6. Konuşma Odyometrisi (Speech Audiometry):
Amaç: Hastanın konuşmayı ne kadar net duyup anladığını değerlendirmek için kullanılır.
Yapılışı: Hastaya çeşitli kelimeler ve cümleler verilir ve bu kelimeleri veya cümleleri tekrar etmesi istenir.
Değerlendirme: Tinnituslu hastalarda işitme kaybının yanı sıra konuşma anlama zorluğu da olabilir. Bu test, konuşma anlayışını değerlendirir.
Bu testler, tinnitusun nedenlerini, türünü ve şiddetini belirlemek için bir arada kullanılır. Tinnitus değerlendirmesi, doğru teşhis ve etkili tedavi planlaması için hayati öneme sahiptir.
7. Timpanometri
Kliniğimizde bulunan timpanometri; orta kulak basıncını ölçerek orta kulakta sıvı varlığı ya da kemikçik sistemdeki hareket bozukluklarını tespit eden aynı zamanda orta kulak hava-basınç ve östaki borusu problemlerini saptamaya yardımcı olan bir testtir. Çocuklardaki kulak problemlerinde sık kullanılmaktadır.
8. Akustik Refleks Testi
Kliniğimizde bulunan timpanometri; orta kulak basıncını ölçerek orta kulakta sıvı varlığı ya da kemikçik sistemdeki hareket bozukluklarını tespit eden aynı zamanda orta kulak hava-basınç ve östaki borusu problemlerini saptamaya yardımcı olan bir testtir. Çocuklardaki kulak problemlerinde sık kullanılmaktadır.
Mustafa hocayı araştırmalarım sonucunda bulup kendisine , östaki borusunun havalanmaması ve isitme azlığı şikayetiyle gittim , kulaktan daha önce bir çok kez ameliyat olmuştum o yüzden burnuma baktı ve burun kemiğinde eğrilik olduğunu ciddi devalüasyon var olduğunu duzeltirsek kulağa fayda sağlayacak olduğunu ileride nefes almama vesile olacağını söyledi bizde ameliyat olmaya karar verdik simdi hava alıyorum ve işitmem biraz olsun topladı daha iyi olacağımı söyledi kendisinden Allah razı olsun iletişimi guleryuzlulüğü çok iyiydi iyiki varsınız hocam
Merhabalar benim üç yıldır geçmeyen bir Vertigo rahatsızlığım vardı tavsiye üzerine sayın hocamız Mustafa Deniz beye ulaştım yapmış olduğu manevralar ve tetkikler sonucu vermiş olduğu ilaçlar sayesinde 4 aydır baş dönmem hiç olmadı sayın hocamız ve ekip arkadaşlarına çok teşekkür ederim iyiki varsınız saygılar.
Şu an bu yazıyı okuyorsanız bizim gibi Bilgi arayışı içerisindesinizdir.Bu sebeple hikayemizi biraz detaylı anlatacağım ki size belki bir faydam dokunur.Kızım 3 yaşında,düzenli olarak ve ihtiyaç halinde çocuk doktorumuza götürüyoruz.Burun tıkanıklığıyla başladı maceramız.Sürekli açmamıza rağmen geçmeyen bir tıkanıklıktan bahsediyorum.Sonrasında ağız açıklığı,horlama.Bu durumu çocuk doktorumuza sorduğumuz zaman bizi Mustafa Hoca’ya yönlendirdi.Geniz eti büyüklüğünün yapmış olduğu muayene sonrası %90 olduğunu söyledi.İstemediğimiz cümleyi duyduk:’Ameliyat olmalı.’ Hak verirsiniz ki bir anne olarak küçük yaşta bir çocuğu hemen ameliyat etttirmek istemedim.Hatta çocuk doktorumla da durumu paylaştım.O da Mustafa Hoca diyorsa yaptırın,kolay kolay demez dedi.Hemen randevu oluşturduk ve iki gün sonra kuzum ameliyat oldu.Bu ameliyatta zor olan sadece çocuğunuz içerdeyken dışarda beklemekti.Bunun dışında her şey çok planlı ve profesyoneldi.Eve geldiğimiz akşam kuzum horlamadan uyudu ve biz bu duruma inanılmaz şaşırdık.Herhangi bir olumsuz durum yaşamadık.Mustafa Hoca’ya sonsuz teşekkürlerimizi bir kere daha iletiyorum.Programlamayı yapan Ayşegül Hanım da bizi çok iyi yönlendirdi.İyi ki yollarımız kesişmiş.Uykular horultusuz,çocuklar mutlu olsun❤️
Semptum perforasyonu şikayeti ile gittim doktor beye. Muayene sonucunda rahatlıkla kapatabileceğini söyledi. Nisan 2024 te ameliyatımı oldum. Aynı zamanda deviasyon ve burun ucu estetiğini de beraberinde gerçekleştirdi. Önceliğim tabi ki perforasyonun onarılması idi. Çok şükür delik kapandı ayrıca güzel de bir burnum oldu. Hala iyileşme sürecim devam ediyor uzun ve zor bir ameliyattı ama sağlıklı nefes alabiliyorum. Bu süreçte Ayşegül hanım da hep bir telefon uzağımdaydı. İlgi alakası için ayrıca ona da çok teşekkür ediyorum 😊
Septal perforasyon şikayetiyle hocama basvurdum.ameliyat oldum şuan ameliyatımın üzerinden 5 ay geçti ve ciddi anlamda o kadar rahatladimki..çok teşekkür ederim hocam ve ekibine...
Septal perforasyon Yıllar önce geçirdiğim bir burun ameliyattan dolayi 2 tane kocaman delik oluştu ve burunda hiçbir şekilde kıkırdak bırakılmamıştı burnumda ki kıkırdağın hepsini ainmasindan dolayı çok zor nefes aliyordum birçok araştırma yaptım ve birçok doktora başvurdum çok riskli ameliyat olduğunu söylediler yapamayız dediler çok uğraştım çok araştırdım en son Mustafa Deniz Yılmaz hocam da tanıştım kliniğini buldum ve muayene olmaya gittim riskli bir ameliyat olduğunu söyledi ama yapabileceğini söyledi aslında biraz korkularım vardı ama muayeneden sonra bana o korkuyu yendirdi septal performasyon ve estetik ameliyatı oldum yaklaşık 11 saat sürdu 4ay oldu mükemmel sonuç aldım burnumdaki delikler kapanmış kaburgadan alinan kıkırdakla burnumu tekrar eski halinden daha güzel oldu çok rahat nefes alabiliyorum Mustafa hocama çok teşekkür ederim çok iyi bir hoca bence bu alanda en iyisi
Gayet güzel acısız bir şekilde burun içinde delik onarımı yapıp sağlığıma çok çabuk kavuşmuş oldum hocamız sayesinde tekrar teşekkür ediyorum
Biz Van dan kalkıp Antalya ya Mustafa Deniz Yılmaz hocam için geldik gayet samimimi ve çok yardımcı oldu bize, birebir ilgilendi .. ameliyatım çok zordu Septal perforasyon (burun içinde delik )tanısı vardı.Gittiğimiz bir çok doktor bunun zor ve sayılı yapan kişilerin olduğunu söyleyip Mustafa deniz hocama yönlendirdi. çok güzel ilgilendi ve ameliyatımı başarı ile yaptı ona ve ekibine çok teşekkür ederim..İyiki varsınız.
Sayın hocam evvela teşekkür ediyorum. İlk başlarda 5 6 saat kullandık, sonra düşe düşe 1,2 saat kullanıyorum Bi sorunum yok teşekkür ediyorum
Yaklaşık nerdeyse iki ay boyunca çeşitli hastanelerde vertigo teşhisi ile tedavi gören ama bir türlü sonuç alamadığımız annemi götürdüm Mustafa hoca detaylı muayene ve odyologlar eşliğinde yapılan testler sonucunda denge sinir iltihabı geçirdiğini tespit etti tahmini 4 hafta süreceği ön görülen tedavi uzman odyologlar eşliğinde nerdeyse 2 haftada bitti şuan durumu çok iyi normal hayatına döndü emeği geçen herkese teşekkür ederiz 🙏🏻
Öncelikle deniz hocama ve tüm çalışanlarına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum uzun dolaşlar sonucu tavsiye üzerine deniz hocamı buldum hayatımın bütün rutinini bozan baş dönmesi sıkıntımı çözdü Allah razı olsun SAYGILAR
Kızım 6 yaşında geniz eti ameliyatı oldu.Çok şükür şimdi çok iyi.Hocamın bilgisine ve tecrübesine güvendiğimiz için tercih ettik ve yanılmadık.Hekim olarak tavsiye ederim.
Formu Doldurun
Sizi Arayalım
İlk Adımı Hemen Atın
Ücretsiz Ön Görüşme
Prof. Dr. Mustafa Deniz Yılmaz ile ücretsiz ön görüşmenizi şimdi planlayın. Tedavi sürecinizde ilk adımı atın ve kişiye özel çözümlerle sağlığınıza kavuşma yolculuğunuza birlikte başlayalım.